Premierul Vladimir Putin a rostit un important discurs de bilanţ în faţa Parlamentului. Un discurs care are însà si o dimensiune electorală, având în vedere că în decembrie vor avea loc alegeri legislative, urmate patru luni mai târziu de scrutinul prezidenţial. Este pentru a treia oară când Vladimir Putin recurge la acest tip de exerciţiu în faţa Dumei, dar de data aceasta el este marcat de o evidentă poziţionare în perspectiva viitoarelor alegeri.
Vladimir Putin şi-a apărat deci, cum era şi normal, bilanţul, în stilul său binecunoscut de premier cu trecut prezidenţial, şi cu ambiţii prezidenţiale fără îndoială. Reamintim că în 2008 Vladimir Putin a jucat oarecum jocul democratic şi constituţional, după două mandate exercitate în funcţia de preşedinte. El i-a lăsat locul în fruntea Federaţiei Ruse lui Dimitri Medvedev, dar tot în virtutea constituţiei şi al jocului mai special al democraţiei ruse, Putin va avea dreptul să candideze din nou la prezidenţialele de anul viitor.
Toată lumea pândeşte acum cele mai mici semne de disensiune dintre cei doi, dintre Medvedev şi Putin, uneori cu speranţa că între cei doi se va instala o reală rivalitate şi că democraţia va ieşi câştigată din această înfruntare. Comentatorii avizaţi constată însă că micile fraze cu aluzie critică pe care şi le aruncă cei doi din când în când nu au de fapt nici o semnificaţie politică reală. Presa rusă le acordă de fapt o importanţă excesivă, şi nu este exclus ca între cei doi protagonişti ai executivului să existe chiar o complicitate în acest sens.
Mai mult ca sigur cei doi vor şti din nou, anul viitor, să-şi împartă rolurile în sfera puterii, majoritatea populaţiei ruse este convinsă de fapt de acest lucru.
Să revenim însă la bilanţul lui Vladimir Putin: el consideră că guvernul său a reuşit pe toate planurile şi că Rusia a ieşit de fapt din criza economică. Cu o