"Ne uităm la o paletă foarte bogată de proiecte eoliene. În prezent analizăm parcuri cu o capacitate instalată de peste 2.500 MW care ar avea nevoie de finanţări de peste 3 miliarde de euro. Dacă legea se va aplica în următoarele două luni, ne aşteptăm că în următorii doi ani de zile să putem acorda finanţări de 750 de milioane de euro. Această sumă poate susţine dezvoltarea a 600 MW în parcuri eoliene. Vorbim despre proiecte care deja au trecut printr-un proces iniţial de evaluare realizat de către BERD şi pentru care avem un mandat semnat cu sponsorii", spune Nandita Parshad, director al diviziei de energie din cadrul BERD.
Legea despre care vorbeşte Parshad este Legea 220/2008 prin care este stabilită schema de sprijin pentru investiţiile în energia regenerabilă.
Toate statele europene care au promovat investiţiile în energie verde au adoptat anumite scheme de suport.
Principalul motiv este faptul că investiţiile în acest gen de proiecte sunt mult mai mari comparativ cu formele convenţionale de producere a energiei electrice, ceea ce le face nerentabile în absenţa unei astfel de scheme.
În România, deşi legislaţia a fost publicată în Monitorul Oficial încă din 2008, aceasta nu se aplică în absenţa avizului Comisiei Europene. Această situaţie blochează foarte multe proiecte pentru că în absenţa unui cadru legal coerent, dezvoltatorii nu-şi pot calcula recuperarea investiţiilor, iar băncile nu sunt dispuse să-şi asume acest risc.
Potrivit celor mai recente declaraţii din partea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), legea are şanse ca de la 1 iulie să intre în aplicare.
Primii bani pentru EDP
În ciuda acestei instabilităţi sunt unele companii care au dat drumul unor proiecte eoliene de anvergură, unele dintre acestea urmând să primească finanţare chiar din partea BERD.
"Avem două