Statul pe scaun timp îndelungat afectează masa musculară, articulaţiile şi coloana vertebrală. Problemele oftalmologice şi obezitatea fac parte şi ele din riscurile meseriei.
În plus, un studiu recent, realizat de oamenii de ştiinţă de la Institutul Oncologic din Marea Britanie, arată că persoanele care lucrează la birou prezintă un risc crescut de a se îmbolnăvi de cancer de colon, informează Daily Mail.
Studiul, publicat în Jurnalul American de Epidemiologie, mai arată că dieta bogată în grăsimi, consumul excesiv de carne rosie şi sedentarismul sunt alţi factori de risc în dezvoltarea cancerului colorectal.
Studii anterioare care au demonstrat că bărbaţii care petrec 90% din orelor de munca pe scaun prezintă un risc cu 30% mai mare de a se îmbolnăvi de cancer de prostată, comparativ cu cei care au o slujbă activă.
Cercetările realizate de specialiştii de la Universitate din Australia au arătat că perioadele lungi de inactivitate fizică în timpul unei zile reprezintă un factor de risc pentru cancerul de colon şi rect, chiar şi în condiţiile în care angajaţii practică exerciţii fizice în timpul liber.
Statisticile de specialitate din SUA arată că angajaţii îşi petrec peste 55% din timp pe scaunul de la birou. Astfel, potrivit cercetătorilor, persoanele a căror slujbă presupune să stea toată ziua pe scaun prezintă un risc cu 94% mai mare de a dezvolta o tumoră în zona colonului distal, o parte importantă a intestinului care face legatura cu rectul.
Atât la nivel mondial, cât şi în România, cancerul intestinului gros este al doilea tip de cancer ca frecvenţă în rândul populaţiei, arată statisticile din domeniu. Anual, în Europa, în jur 190.000 pacienţi sunt diagnosticaţi cu această boală. Aproximativ 20% dintre pacienţi sunt, în momentul diagnosticării, deja în fază metastatică a bolii (n.r. cancerul s-a extins dincolo de intestinul