* "Ar trebui înfiinţat un departament special în Ministerul Finanţelor, care să calculeze rata profitabilităţii investiţiilor"
* "Nu cred că este o întâmplare că ţările care au absorbit cel mai bine banii europeni în trecut, Spania, Irlanda, Grecia, Portugalia, au mari probleme de datorie publică în prezent"
* "În orice societate normală, statul trebuie să încaseze impozite mai mari de la cei bogaţi şi mai mici de la cei săraci. Asta se întâmplă în Germania, Marea Britanie, SUA"
Măsurile asumate de autorităţi în 2010, precum scăderea veniturilor bugetarilor sau majorarea TVA, nu pot fi asimilate unor reforme coerente, este de părere Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA). Au fost doar soluţii de moment, menite să aducă mai mulţi bani la buget, dar care au descurajat consumul, principala componentă a PIB-ului ţării noastre, cu o pondere de 60%. Analistul economic a precizat: "Probabil că am fi ieşit din recesiune anul trecut, în trimestrul al treilea, dacă autorităţile nu tăiau salariile bugetarilor, fapt care a antrenat scăderea substanţială a consumului. Să tai toate salariile uniform, cu acelaşi procent, nu este reformă, este o măsură disperată, care a adâncit recesiunea pe termen scurt. Poate că am fi avut un deficit un pic mai mare, dar şi creştere economică". Făcând referire la anunţul de creştere a salariilor bugetarilor, venit din partea autorităţilor, directorul GEA a afirmat: "2012 este an electoral. Memoria populară este scurtă, probabil că mulţi vor ţine minte că le-au crescut salariile în 2012, decât că li s-au tăiat în 2010".
Reprezentantul GEA consideră că scăderea CAS, anunţată recent de autorităţi, ar fi o măsură benefică, pentru că ar rezolva problema economiei subterane: "Principala povară fiscală pentu firme o reprezintă contribuţiile de asigurări sociale, pensii şi sănătate. Am făcut un c