Un cetăţean german de origine egipteană, condamnat în lipsă la închisoare pentru spălare de bani în folosul unei entităţi teroriste, s-a aflat la originea percheziţiilor făcute de procurorii DIICOT la locuinţele unor reprezentanţi ai comunităţii islamice din România.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, cercetările au fost declanşate în urma unei cereri de asistenţă judiciară venită din partea autorităţilor germane, potrivit cărora cetăţeanul german de origine egipteană s-a aflat pe teritoriul României.
Unul dintre liderii de asociaţii islamice percheziţionaţi marţi este Nerdin Bari, adminstratorul Centrului cultural IslamulAzi din Constanţa. Acesta a povestit că în timpul percheziţiilor din oraş, mascaţii au confiscat şapte PC-uri, două laptopuri, circa 20 de CD-uri şi câteva reviste. Bari a declarat pentru România liberă că descinderiile DIICOT au fost o greşeală, dat fiind că activitatea asociaţiei este doar culturală.
DIICOT a făcut 21 de percheziţii în Bucureşti Constanţa, Gorj, Mehedinţi şi Cluj, în cadrul anchetei în care sunt cercetate mai multe persoane pentru infracţiuni legate de legea privind prevenirea şi combaterea terorismului. Persoanele vizate sunt cetăţeni români şi străini care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unor fundaţii islamice. Potrivit DIICOT, aceştia sunt implicaţi în "acţiuni cu potenţial de radicalizare şi prozelitism islamic radical, respectiv în susţinerea unor canale de finanţare a acestor activităţi", potrivit procurorilor.
Nerdin Bari a acuzat modul dur în care au acţionat mascaţii, faptul că nu au primit nicio explicaţie pentru descinderi şi că nu s-a respectat statulul lor religios. Şi purtătoarea de cuvânt a Centrului Cultural IslamulAzi, Sevinci Gemaledin, a povestit că nu au fost prezentate acuzaţii la adresa celor percheziţionaţi şi că DIICOT a ridicat calculatoare de la locuinţele acestora. Gemaledin