Bolile de inimă reprezintă principala cauză de deces şi dizabilitate la nivel mondial. Potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, anual se înregistrează 17 milioane de decese provocate de afecţiunile cardiovasculare.
Specialiştii estimează că în următorii zece ani numărul deceselor va ajunge la 25 de milioane pe an. România se află în primele 4 locuri în lume în ceea ce priveşte mortalitatea de cauză cardiovasculară. Pe primul loc se află Rusia, urmată de Bulgaria şi apoi Ungaria.
gândul prezintă zece paşi pentru o inimă sănătoasă.
● Fii activ. Ţine-ţi greutatea sub control şi păstrează-te în formă printr-un stil de viaţă activ. Toate activităţile fizice, chiar şi cele moderate, precum mersul pe jos sau grădinăritul, sunt bune pentru funcţia cardiovasculară. Specialiştii recomandă zilnic 30 de minute de mişcare pentru prevenirea bolilor de inimă.
● Mănâncă vegetale. Nutriţioniştii recomandă zilnic cinci porţii de fructe şi legume, deoarcece aceste alimente protejează funcţia cardiovasculară, datorită conţinutului ridicat de vitamine, minerale şi antioxidanţi.
● Nu renunţa la carbohidraţi. Alimente precum pâinea integrală, pastele, cerealele şi orezul oferă organismului energie, fibre, vitamine şi minerale. Pentru a avea o inimă sănătoasă, specialiştii recomandă ca aceste alimente să facă parte din dieta zilnică.
● Ai grijă cu grăsimile. Înlocuieşte grăsimile saturate, precum cele din unt şi smântână, cu grăsimi vegetale nesaturate, precum uleiuri vegetale sau margarine tartinabile. Acestea sunt bogate în grăsimi esenţiale Omega 3 şi 6, care scad riscul apariţiei bolilor cardiace.
● Mănâncă leguminoase şi peşte. Nutriţioniştii recomandă înlocuirea cărnii grase şi a preparatelor din carne, precum salamul sau hamburgerul, cu fasole, linte şi alte leguminoase. În plus, peştele şi carnea slabă, de pui sau de curcan, s