Cunoscutul regizor Lucian Pintilie a acceptat în premieră pentru un festival de film autohton, să participe la câteva dintre proiecţiile filmelor sale şi la întâlniri cu publicul, care vor fi organizate la cea de-a zecea ediţie a TIFF. Festivalul va avea loc între 3 şi 12 iune la Cluj-Napoca. În cadrul festivalului de film va fi prezentată, la secţiunea specială 100 %, o retrospectivă integrală Lucian Pintilie.
Roluri în Teatru
Un artist al ecranului elogiat în ţară şi străinătate, dar şi o personalitate remarcabilă a teatrului românesc şi internaţional, Lucian Pintilie s-a născut la data de 9 noiembrie 1933, la Tarutina, în sudul Basarabiei. Absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale" din Bucureşti, secţia Regie Teatru, Pintilie s-a lansat la Teatrul Bulandra, unde a montat o serie de spectacole memorabile precum "Copiii soarelui", "Proştii sub clar de lună", "D'ale carnavalului sau Revizorul interzis de cenzură după a treia reprezentaţie.
Curajos, sarcastic şi critic
Debutul său în regia de film a avut loc cu „Duminica la ora 6" produs în anul 1965, este o poveste de dragoste care îi are în rolurile principale pe Irina Petrescu şi Dan Nuţu. Acesta este unul dintre filmele care au marcat naşterea cinematografului românesc modern. Cel de-al doilea lungmetraj din cariera reputatului regizor, „Reconstituirea" din 1971, un clasic al istoriei filmului românesc, rămâne în mod cert unul dintre filmele cele mai reprezentative pentru cariera lui Pintilie, şi totodată cel care i-a adus consacrarea definitivă. Filmul prezintă reconstituirea, de către Miliţie, a unui incident banal, o bătaie între doi tineri, interpretaţi de George Mihăiţă şi Vladimir Găitan, care se transformă într-o crimă. Subiectul şi abordarea regizorală, extrem de curajoase pentru acea vreme, au făcut ca filmul să fie interzis de regimul comun