Mecanismul premiat cu cea mai preţioasă medalie sporeşte flora şi fauna din apa folosită de hidrocentrale şi creşte durata de funcţionare a turbinelor. Echipa de inventatori este formată din patru ingineri, dintre care trei lucrează în cadrul Sucursalei Hidrocentrale Târgu-Jiu.
Mecanismul inventat de inginerii gorjeni are rolul de a creşte gradul de oxigenare a apei folosită de hidrocentralele cu turbine echipate cu rotor Francis ceea ce contribuie la creşterea florei şi faunei. În plus, piesa premiată la Geneva creşte durata de viaţă a rotorului. Echipa care a lucrat la acest proiect este formată din inginerii Pantelie Raicu, Simona Nemţoiu, Dragoş Andrei Poenaru, din cadrul Sucursalei Hidrocentrale Târgu-Jiu, şi Florian Petre Daia, de la Hidrocentrala Porţile de Fier. Pantelie Raicu, care este şi directorul general al unităţii, spune că timp de şapte s-a lucrat la această invenţie, care a fost déjà montată şi pusă în funcţiune şi şi-a dovedit eficienţa: „Rotoarele Francis sunt folosite în toată lumea. În judeţul Gorj sunt trei hidrocentrale care sunt dotate cu asemenea rotoare: Centralele Hidrocelectrice Motru, Tismana şi Clocotiş. Sistemul pe care l-am inventat este déjà montat la CH Motru şi şi-a dovedit eficienţa. Gradul de oxigenare a apei a crescut cu 20-30%. Timp de şapte ani s-a lucrat la acet proiect. Totul a început de la faptul că rotoarele Francis aveau o durată mică de funcţionare pentru că aerisirea era insuficientă“.
Invenţia inginerilor gorjeni va fi prezentată la Bruxelles, în faţa Parlametului European, în cadrul unei manifestări dedicate României.
Câştigătoare a opt medalii de aur
Invenţia a fost prezentată în secţiunea A, care a fost dedicată instalaţiilor industriale din cadrul Salonului Internaţional de Invenţii de la Geneva, cea mai mare manifestare de acest fel din lume. Dispozitivul a primit o medal