Cei mai mulţi românii alocă pentru această sărbătoare în 100 şi 500 de lei
Există şi extreme: 18% cheltuiesc sub 100 de lei şi tot atâţia peste 1.000 de lei
Un calcul ce vizează o listă modestă de cumpărături arată că 454 de lei sunt de ajuns
Cu paşi tot mai mari se apropie şi Sărbătorile de Paşte, o perioadă pe care românii ţin să o respecte şi cu o masă cât mai îmbelşugată.
Bugetul necesar este vizibil mai mare decât anul trecut, după creşterea TVA, ce a avut loc vara trecută şi care s-a tradus printr-o inflaţie, în ultimele 12 luni, de circa 8 procente. Mai ales că avansul preţurilor a fost chiar mai accentuat la produsele alimentare.
De cealaltă parte, comportamentul prudent indus de criză, tăierile salariale la bugetari, rata şomajului îngrijorătoare şi temerile românilor că economia nu va creşte, i-a determinat pe aceştia să încerce să cheltuie cât mai puţin. Dacă în anii anteriori, în special cei de creştere economică, mai multe familii, chiar abuzau în această perioadă de portofel, anul acesta, fie prin căutarea celor mai bune preţuri, fie prin renunţarea la o parte din produsele de sărbătoare au încercat să corecteze comportamentul risipitor din trecut.
Nici cadourile nu vor mai fi la fel de multe ca în anii precedenţi. În timp ce în unele familii, iepuraşul va trece pe la cei dragi, cu daruri mai puţine şi mai mărunte, pe la alte familii chiar nu va mai trece deloc.
Curierul Naţional a făcut o vizită prin magazine şi pieţe, pentru a cumpăra ce ne trebuie pentru o masă nici prea săracă, dar nici prea bogată. Pe lista noastră de cumpărături am pus aşa: 30 de ouă, pe care le-am cumpărat cu 0,5 lei bucata, 10 kg de carne de miel, care ne-a costat 200 de lei, 3 litri de vin pe care am dat 30 de lei, 3 litri de suc cu 15 lei, 2 kg de roşii pentru salată de 14 lei, 1 kilogram de castraveţi la 7 lei, 5 legături de cea