Ca la fiecare început de an, odată cu repartizarea bugetelor, majoritatea Primăriilor timişene s-au plâns de sumele mici alocate de la buget, sume care, susţineau unele, nu le ajung nici până la jumătatea anului şi nu le permit să facă nicio investiţie. Din acest punct de vedere, este inexplicabilă generozitatea cu care aceleaşi Primării au derulat contracte pentru realizarea de investiţii la tarife cu mult peste cele ale pieţei, unele plătind antreprenorilor sume generoase pentru lucrări neefectuate. Raportul privind justa gestionare a finanţelor publice locale scoate la iveală o colecţie impresionantă de nereguli constatate la contractele de investiţii derulate de majoritatea primăriilor din Timiş.
Contracte paralele cu preţurile şi realitatea
Se spune că actualul context economic e clar defavorabil sectorului de construcţii, care a stagnat din cauza prăbuşirii pieţei imobiliare. Nu s-ar zice însă că lucrurile stau aşa, din perspectiva contractelor pe care unele Primării timişene le-au încheiat cu firme de construcţii şi care au fost întocmite într-o asemenea manieră încât s-ar zice că respectiva firmă e singura de acest fel din judeţ sau chiar din ţară.
Potrivit Raportului privind gestionarea finanţelor publice locale, Primăria Traian Vuia, de pildă, după ce a încheiat un contract cu o firmă de profil pentru pietruirea drumului comunal Susani - Leucuşeşti, convenind să-i achite pentru transportul rutier de materiale de construcţii cu atobasculanta suma de trei lei pe kilometru, a plătit de fapt patru lei pe kilometru, fără ca firma contractoare să-i ceară acest lucru.
Cuvântul se pare că mai are încă mare greutate în mediul rural, şi aşa se explică cum, în multe situaţii, ţine loc şi de acte doveditoare legate de prestarea unor servicii plătite de Primărie. Astfel, conform Rapo