Slujba de joi seara este una dintre Deniile cele mai importante - Denia celor 12 Evanghelii - în care se face pomenire de patimile mântuitoare ale lui Hristos.
Cele 12 Evanghelii relatează tot ce se întâmplă din momentul prinderii Mântuitorului: ducerea la judecata nedreaptă, răstignirea şi moartea lui Hristos pe cruce.
Preoţii amintesc la slujbă despre momentul prinderii lui Hristos prin trădarea lui Iuda, apoi despre plimbarea la o judecată nedreaptă. „Iisus a fost plimbat de la Ana la Caiafa, apoi lucrurile au fost tergiversate, ca în final să avem judecarea nedreaptă a lui Pilat“, aminteşte părintele Eugen Tănăsescu.
Preotul susţine că în zilele noastre există o încercare de reabilitare a lui Pilat: „Se încearcă să se spună că el a fost nevinovat, însă puterea procesului la el a fost. Pilat a făcut un compromis lumesc: nu voia o tulburare a poporului“.
„Omori un om nedrept, dar vrei să respecţi sărbătoarea“
Momentul răstignirii între tâlhari este amintit tot la slujba de joi. „Iisus spune: «Ce rău v-am făcut eu vou㻓. Îi spune lui Pilat: «Dacă am făcut rău, e drept să mă baţi. Dar dacă am făcut bine, pentru ce mă baţi»“, povesteşte preotul.
„Nu supliciul fizic este important, ci nedreptatea din care a pornit. Astăzi, multe din chinurile lumii se întâmplă din nedreptăţi, din hotărâri luate pe nedrept, din compromisuri lumeşti, care trec de zona adevărului“, crede preotul.
În Deniile de joi se aminteşte şi de coborârea de pe cruce, făcută în grabă. „Este un alt moment al compromisului politic. Se zice că ziua care urma era mare, adică venea Paştele, din acest motiv arhiereii nu s-au dus la judecată, ca să nu se spurce. Câtă ipocrizie. Noi luăm o hotărâre nedreaptă, dar vrem să pozăm în oameni buni. Omori un om nedrept, dar vrei să respecţi sărbătoarea“, se revoltă Eurgen Tănăsescu.