Banca Naţională a României (BNR) ar putea permite aprecierea leului pentru a apropia inflaţia de intervalul ţintit în acest an, a declarat Cătălin Păuna, economistul-şef al biroului Băncii Mondiale din România, citat de Bloomberg, potrivit Mediafax.
Banca centrală ar putea folosi un leu mai puternic pentru a controla preţurile, odată ce creşterea economică revine, în contextul unei inflaţii în urcare din cauza costurilor tot mai mari ale carburanţilor şi alimentelor la nivel mondial, a afirmat Păuna.
"Aducerea ratei inflaţiei în ţinta băncii centrale în acest an va fi o provocare şi va necesita măsuri şi politici adecvate. Banca ar putea apela la folosirea politicii cursului de schimb. Este un impact clar asupra inflaţiei din aprecierea leului, şi este destul de rapid", a arătat economistul BM.
Ţinta de inflaţie a BNR este de 3% plus/minus un punct procentual în acest an, iar rata estimată pentru sfârşitul anului este de 3,6%. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat anterior că estimarea ar putea fi modificată la 5%.
Păuna anticipează că inflaţia s-ar putea reduce substanţial în a doua jumătate a anului.
"Personal, mă aştept la presiuni în sensul aprecierii leului, pe măsură ce economia se redresează", a afirmat el.
BNR a stabilit miercuri un curs de referinţă de 4,0858 lei pe euro, cu 4,6% mai puţin faţă de nivelul de la sfârşitul anului trecut.
F.A. Banca Naţională a României (BNR) ar putea permite aprecierea leului pentru a apropia inflaţia de intervalul ţintit în acest an, a declarat Cătălin Păuna, economistul-şef al biroului Băncii Mondiale din România, citat de Bloomberg, potrivit Mediafax.
Banca centrală ar putea folosi un leu mai puternic pentru a controla preţurile, odată ce creşterea economică revine, în contextul unei inflaţii în urcare din cauza costurilor tot mai mari ale carburanţilor