Marea Britanie şi Franţa îi sprijină pe rebeli cu aşa-zişi „mentori" - un eufemism pentru consilieri militari - depăşind astfel obiectivele propuse la începutul misiunii militare. Totodată, situaţia din Misrata devine din ce în ce mai gravă pentru populaţia civilă.
După ce Marea Britanie a anunţat oficial că circa zece ofiţeri britanici se află la Benghazi, unde oferă asistenţă militară - altfel zis, antrenamente - trupelor insurgenţilor, un purtător de cuvânt al guvernului francez a declarat că şi ţara sa intenţionează să trimită „un număr mic" de experţi militari în Libia.
Anunţul francez vine după câteva zile de bâlbâială ale Parisului; iniţial, filozoful Bernard Henri-Levy, cel care l-a convins pe preşedintele Nicolas Sarkozy de necesitatea unei intervenţii militare împotriva lui Gaddafi, afirmase că la Benghazi se află deja un ofiţer francez de legătură; marţi, ministrul de externe Alain Juppé a infirmat această prezenţă, şi mai mult de atât, s-a declarat „ostil" unei intervenţii la sol - declaraţie confirmată întrucâtva de purtătorul de cuvânt al guvernului, care a precizat că experţii militari nu pot fi consideraţi „trupe".
De altfel, nici britanicii nu consideră că încalcă rezoluţia ONU, care interzice prezenţa soldaţilor Coaliţiei pe teritoriul Libiei; ministrul de externe William Hague a precizat că experţii britanici se află în Libia pentru a proteja populaţia civilă, şi că aceştia nu vor lua parte la nici un fel de operaţiuni militare.
Rebelii se ceartă pe conducerea militară
Dacă tentativele europene de a masca prezenţa la sol în spatele unor cuvinte sunt cel mult amuzante, fără a avea consecinţe deosebit de grave, nu acelaşi lucru se poate spune despre tensiunile din rândurile insurgenţilor; fiecare dintre cei doi generali ai acestora, Khalifa Hifter şi Abdul Fattah Younes, pretinde că el ar fi comandantul suprem al forţelo