Trâmbiţe de la guvern şi şuşoteli pe la seminariile economice… Un aer uşor primăvăratic care îndeamnă chiar şi pe cei mai prudenţi să mizeze pe un uşor dezgheţ economic, pe o uşoară revenire.
Ca de obicei, ne luăm unii după alţii şi nu ne uităm dincolo de suprafaţa apei. Avem încă suficiente motive de îngrijorare.
De fapt, singurele zone care au o revenire economică mai clară sunt industria şi medicamentele scumpe. Adică, nişte companii mari din Europa de Vest folosesc forţă de muncă ieftină pentru a fabrica produse care se duc spre Vest, exportate. Avem telefoane mobile şi Dacii care susţin o creştere importantă a exporturilor.
Poza nu este aşa de roză cum pare în realitate - o bună parte din componentele acestui export sunt la rândul lor importate, deci sfârâiala numită profit pentru România nu e enormă. La medicamente scumpe, avem producători care cresc cu aproape 10%, iar la distribuitori există şi lanţuri de farmacii care au crescut cu 37% ca vânzări. Factura o decontaţi dumneavoastră prin casa de sănătate, cea care şi-a crescut cheltuielile de patru ori faţă de 2000, fără vreo creştere a sănătăţii care să poată fi observată, măcar la microscop.
Mai avem nişte reveniri foarte uşoare în zona sistemului bancar care oferă credite din nou, mai ales de refinanţare - dar avem şi nici nu am avut motive vreodată de a vorbi de sărăcuţii bancheri. Aici şeful Asociaţiei Băncilor a fost foarte clar: clienţi noi nu prea există în prezent, iar o proporţie din ce în ce mai mare din cei vechi au probleme cu datul banilor înapoi. O parte din creditele "putrezite" au fost mascate, plimbate, transferate, vândute, însă până la sfârşitul verii bancherii sunt obligaţi de reglementări să le aducă pe toate la lumină - atunci să vedeţi "veselie"!
Orice cost suplimentar al băncilor riscă să se transfere în cârcă la cel care ia c