Dacă de mâine, brusc, statul va renunţa la a mai dicta preţurile la electricitate şi gaze naturale, pe termen scurt scumpirile vor fi de până la 25%-30%. Sursa: REUTERS
Presiunile asupra autorităţilor locale pentru liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale sunt tot mai mari în ultimul timp, venind mai ales din partea Fondului Monetar Internaţional şi a Comisiei Europene. Ce s-ar întâmpla dacă aceste pieţe ar fi complet liberalizate imediat?
Specialiştii de la Societatea Academică din România (SAR) au chestionat în acest sens mai mulţi jucători importanţi din sectorul energetic, companii şi experţi. Rezultatele: pe piaţa de energie electrică, preţurile ar creşte cu aproximativ 25% pentru utilizatorii casnici, ar scădea cu 35% pentru întreprinderile mici, în timp ce pentru marii consumatori preţurile ar rămâne în mare parte aceleaşi.
Cum vor evolua investiţiile
Companiile mari din industrie care acum primesc energie ieftină de la Hidroelectrica (Alro şi Mittal- n.r.) ar vedea o creştere a preţului de circa 80%.
Ce se va întâmpla cu investiţiile în centrale noi? "Fără liberalizare şi în condiţiile actuale nu s-ar investi mai nimic, cu excepţia energiei eoliene, care ar beneficia de sprijin excesiv şi ar cauza probleme semnificative în funcţionarea sistemului", mai menţionează specialiştii SAR.
Pe partea de gaze naturale, preţurile actuale sunt de circa 160 de dolari/1.000 de metri cubi pentru cele din producţia internă, respectiv de circa 400 de dolari, pentru importurile de la Gazprom. "În cazul în care pieţele ar fi liberalizate, preţul de import al gazelor va scădea, eventual, cu 20%", potrivit raportului menţionat. De cealaltă parte, producătorii interni ar creşte, probabil, preţurile cu aproximativ 30%. Nivelul ar fi unul de început, în special pentru că furnizorii interni a