Încurajaţi de dobânzile mici din anii trecuţi, românii au luat cu toptanul credite în euro. Devalorizarea monedei naţionale în raport cu cea europeană a creat probleme, mulţi dintre datornici nemaireuşind să-şi plătească ratele. Încurajaţi de dobânzile mici din anii trecuţi, românii au luat cu toptanul credite în euro. Devalorizarea monedei naţionale în raport cu cea europeană a creat probleme, mulţi dintre datornici nemaireuşind să-şi plătească ratele.
Din acest motiv, guvernatorul BNR Mugur Isărescu pregăteşte interzicerea creditului în euro. “Creditul în valută ar trebui să fie destinat exportatorilor, cărora nu le dai împrumuturi în lei, celor care fac investiţii străine. (...) Apare însă problema debitorilor neprotejaţi, a populaţiei care câştigă în lei. Pentru acest sector de creditare în valută pregătim măsuri speciale. Nu pentru toată populaţia, deci nu şi pentru cei care au câştiguri în valută”, a declarat recent şeful Băncii Centrale, într-un interviu pentru Mediafax.
Mulţi bancheri reclamă însă faptul că leul e o monedă scumpă pentru cei care vor să se împrumute. Potrivit statisticilor BNR, în luna februarie, populaţia a plătit o dobândă medie de 7,04% pentru creditele în euro şi mai mult decât dublu pentru cele în lei: 14,54%!
Prima ţară din Europa Centrală şi de Est care a interzis creditul ipotecar în valută este Ungaria, începând din august 2010. Şi asta, după ce “împrumutaţii” din ţara vecină ajunseseră la capătul puterilor din cauza evoluţiei cursului monedei europene. Capacul l-a pus însă expunerea pe creditele denominate în franci elveţieni, monedă care s-a apreciat puternic de la începutul crizei financiare.