Prezentul material nu-si propune nici pe departe sa faca apologia unuia dintre cei mai diabolici oameni consemnati de istorie. Demersul este pur jurnalistic, cu o trecere in revista a faptelor si evenimentelor referitoare la cel care s-a nascut si a murit in aceeasi fatidica luna aprilie. Poate, de aceea, a patra luna a lui 1889 ar fi trebuit sa lipseasca din calendar.
S-a nascut la 20 aprilie 1889, in Braunau, un orasel din Austria superioara. Tatal sau, Alois Hitler, recunoscut pentru duritatea extrema, a murit cand Adolf avea 13 ani, intr-un han, in urma unui accident cerebral.
Adolf isi incepe studiile la o scoala din Linz, fara a dovedi aptitudini. Abandoneaza liceul, la 16 ani. Duce o viata de om lenes, insa frecventeaza teatrele, descoperind muzica lui Wagner si se consacra proiectelor arhitecturale, mai mult sau mai putin fanteziste, potrivit Je Suis Mort. In 1907, moare mama sa, Klara Polz, de cancer la san. Evenimentul l-a marcat foarte mult.
Paraseste definitiv, in 1908, orasul Linz, atras de Viena si incearca, fara succes, sa intre la Academia de Arte Frumoase. Cu o pensie de urmas si cu banii stransi din vanzarea picturilor sale in acuarela se descurca destul de greu. Este perioada cand antisemitismul ocupa un loc important in viziunea lumii. Asculta discursurile nationalist-sovine ale lui Karl Lueger, primarul Vienei, si ale lui Georg von Schonerer, liderul "Miscarii Pangermane". Citeste scrierile satirice, rasiste, semnate de publicistul si jurnalistul Adolf Lanz.
Viitorul fuhrer incepe sa vada in iudaism sursa tuturor relelor care amenintau natiunea germana, considerata "rasa ariana". Dornic sa evite serviciul militar austro-ungar, Adolf Hitler se stabileste la Munchen, in 1913.
Un an mai tarziu, cand izbucneste Primul Razboi Mondial, se inroleaza in armata bavareza. Este ranit de doua ori. Aj