Bursa de Valori Bucureşti (BVB) poartă discuţii pentru achiziţia unui operator bursier de dimensiune mai mică din regiune, a declarat Valentin Ionescu, directorul general al BVB.
Posibile ţinte de achiziţie sunt operatorii din ţările mai mici din regiune, precum bursele din Republica Moldova şi din Serbia.
Deşi de mai mulţi Bursa de la Bucureşti are în plan să fuzioneze cu Bursa de la Sibiu pentru a crea o piaţă consolidată de capital, operatorul bursier ar putea fi mai aproape de preluarea unei burse străine din regiune. În cadrul unei întâlniri cu presa organizate ieri de BVB, Valentin Ionescu, directorul general, a adus în prim-plan planurile de extindere a Bursei, în contextul în care mai mulţi acţionari au cerut Bursei înjumătăţirea capitalului social şi distribuirea sumei de 38 mil. lei (9,26 mil. euro) sub formă de dividende extraordinare, acuzând Bursa de lipsa unor proiecte concrete de dezvoltare. BVB avea la finele anului trecut lichidităţi de circa 16 mil. euro plasate în depozite bancare.
"Mi-aş dori ca banii să rămână în Bursă şi ca Bursa să devină un operator regional. Sunt discuţii pentru achiziţia unui operator bursier din regiune. Este vorba de ţări mai mici decât România. Dacă discuţiile se vor finaliza, aţi putea fi surprinşi în scurt timp", a spus oficialul BVB.
În bugetul pentru 2011, ce urmează a fi aprobat de acţionari pe 29 aprilie, Bursa a estimat investiţii în imobilizări financiare de 5 mil. euro, sumă ce ar putea fi folosită pentru achiziţia unui pachet de acţiuni la una dintre bursele din regiune.
Extinderea prin achiziţii în regiunea Europei Centrale şi de Est a fost strategia prin care s-a dezvoltat Bursa de Valori din Viena, care a cumpărat operatorii din Ungaria, Cehia şi Slovenia. Burse care nu au intrat încă pe radarul Bursei austriece sunt Bursa din Republica Moldova, cu t