Pentru a evita indigestiile, specialiştii recomandă porţiile mici şi pauze de 3 ore între mese. Preparatele tradiţionale sunt bogate în proteine şi în grăsimi, de aceea trebuie consumate împreună cu legume şi cu verdeţuri.
La masa tradiţională de Paşte, atât de gustoasă, trebuie să dăm dovadă de cumpătare, pentru a ne asigura că nu transformăm sărbătoarea într-un motiv de tristeţe. Mai ales persoanele care au ţinut tot postul trebuie să acorde timp organismului să se adapteze noului regim alimentar. „Este indicat ca mesele să fie alcătuite din alimente diverse, pe care să le consumăm în porţii mici, moderate, cu atenţie la consumul de grăsimi şi cu o suplimentare a legumelor proaspete", recomandă medicul Adrian Copcea, specialist în nutriţie, diabet zaharat şi boli metabolice la Centrul Medical „Asteco" din Cluj-Napoca.
Astfel, este ideal să începem masa cu o porţie de legume, cum ar fi o salată verde cu ridichi, cu ceapă sau cu castraveţi, după care să gustăm din toate preparatele tradiţionale. Acestea sunt bogate în proteine şi în grăsimi, motiv pentru care trebuie să ne limităm la cantităţi mici. De exemplu, nutriţioniştii ne sfătuiesc să mâncăm cel mult două ouă pe zi şi 100 de grame de carne de miel la o masă, fiind de preferat ca aceasta să provină dintr-un singur fel care o conţine.
Nu mâncaţi noaptea!
Între mese este contraindicat să „ronţăim" din bunătăţile pregătite. Putem, în schimb, să bem sucuri de fructe proaspete, o cafea neîndulcită sau un ceai verde, care stimulează digestia. De asemenea, nu este recomandat să ne aşezăm la masă în Noaptea de Înviere. „Pentru a menţine corpul în formă, este de preferat să fragmentăm masa de Paşte în mai multe reprize alimentare, separate de intervale libere de trei-patru ore.
În aceste pauze nu este bine să stăm întinşi, ci, mai degrabă, să ne plimbăm în aer liber", compl