Noua forma a Codului Muncii, care va fi adoptata la sfarsitul lunii, este benefica atat pentru angajatori, cat si pentru angajati, apreciaza reprezentantii companiei de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC) Romania.
"Acesta este un pas foarte important in echilibrarea raportului de forte de pe piata muncii, noua lege protejand atat drepturile angajatilor, cat si interesele angajatorilor", este de parere Peter de Ruiter (foto), partener si liderul departamentului de consultanta fiscala si juridica a PwC Romania.
El adauga ca, pe termen scurt, noile modificari legislative nu vor duce la cresterea numarului de angajari.
"Desi nu ne asteptam ca pe termen scurt sa asistam la o sporire spectaculoasa a angajarilor, este clar ca pe termen lung actuala lege va genera noi oportunitati pentru companiile in plina dezvoltare si pentru angajatii care dispun de abilitatile cerute pe piata muncii", mentioneaza de Ruiter.
Potrivit Pwc Romania, extinderea angajarilor pe perioada determinata, pana la 36 de luni, va stimula companiile sa faca mai multe angajari pe baza de proiecte, fara teama ca personalul aditional va deveni o povara financiara dupa finalizarea proiectelor.
"Reforma Codului Muncii s-a aflat in mod constant pe agenta comunitatii de afaceri din Romania. Recenta criza economica si masurile pe care companiile au fost nevoite sa le adopte pentru a traversa cu bine aceasta perioada, au tras un semnal clar autoritatilor ca piata muncii avea nevoie de prevederi mai flexiblie", mai spune si Carmen Medar, managing associate societatea de avocatura D&B David si Baias.