• Diversi oameni de afaceri din Iasi au inregistrat drept produse traditionale niste alimente care nu au legatura cu judetul • Numai in acest an au fost depuse 17 dosare pentru inregistrarea de produse traditionale iesene • Au fost inregistrate pana acum doar lactate si produse de panificatie
Organizarea targurilor de produse traditionale a luat amploare in ultimul an, iesenilor fiindu-le oferite, saptamanal chiar, diverse produse alimentare "cu specific local". Pornind de la diverse tipuri de mezeluri si pana la dulceturi sau produse de patiserie, toate sunt livrate pe piata drept produse traditionale romanesti.
Pentru ca un produs sa fie recunoscut ca "traditional", el trebuie inregistrat la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). "Lista produselor autorizate se afla pe site-ul ministerului, pentru ca la Bucuresti se face inregistrarea. In acest an am primit 17 dosare cu cereri de inregistrare, din care doar patru au indeplinit criteriile si au fost trimise catre minister. Este vorba de trei dosare care vizeaza produse din carne si unul pe lactate", a declarat Catalin Rosca, directorul Directiei Judetene pentru Agricultura.
Potrivit oficialului iesean, atestarea alimentelor ca fiind "traditionale" nu este usoara, criteriile impuse vizand indeosebi modalitatea de producere. "Este ca un fel de licenta, iar metoda de preparare nu trebuie sa se mai intalneasca in alte zone", a sustinut Catalin Rosca.
Cascavalul e in top
Conform site-ului MADR, la Iasi, cele mai multe produse atestate ca fiind traditionale sunt din sfera lactatelor. Diverse firme au inregistrat cascaval, branza sau lapte batut. Astfel, avem inregistrat oficial cascaval, branza de vaci si lapte batut "Sipote", urda si cascaval de "Miroslavesti", cascaval de Probota sau branza de vaci "Pascani". In domeniul panificatiei, au fost inregistrati