O biografie atipică a fostului preşedinte american George Washington, un remake modern după „În căutarea timpului pierdut", dar şi un volum despre evoluţia celei mai teribile boli a omenirii, cancerul, sunt printre cărţile care au primit în acest an Premiul Pulitzer.
Premiul pentru literatură de ficţiune i-a revenit anul acesta prozatoarei Jennifer Egan pentru romanul „A Visit from the Goon Squad", care este în mod asumat un remake de secol XXI al celebrului „În căutarea timpului pierdut" al lui Marcel Proust. Scurgerea sinuoasă a timpului, crize de identitate, viaţa cu toate schimbările şi surprizele ei sunt temele abordate de Egan. Cu acelaşi roman, prozatoarea în vârstă de 48 de ani a câştigat anul acesta şi premiul National Book Critics Circle.
La secţiunea dramaturgie Pulitzer-ul i-a revenit lui Bruce Norris pentru comedia „Clybourne Park", prezentată de cronicarii americani ca fiind o simpatic de ireverenţioasă abordare „a rasismului şi a afacerilor imobiliare". Acţiunea se întinde pe mai multe decenii, începând în anul 1959 când un cuplu de albi îşi vinde casa aflată într-o suburbie a oraşului Chicago locuită de tipul clasic de americani mic-burghezi unei familii de negri spre oroarea vecinilor. Actul doi se petrece în aceeaşi casă în 2009 şi, deşi timpurile s-au schimbat, mentalitatea americanilor pare să fi rămas pe loc. Piesa a fost considerată de critică foarte comică şi provocatoare tocmai pentru că încalcă toate regulle corectitudinii politice.
George Washington şi Abraham Lincoln, eroi de Pulitzer
La categoria istorie, premiul i-a revenit lui Eric Foner, profesor la Universitatea Columbia, pentru lucrarea intitulată „Un proces fierbinte: Abraham Lincoln şi sclavagismul american". Cartea pune pe tapet o hibă din biografia eroului american Abraham Lincoln. În mod ciudat, în pofida faptului că a fost un aprig aboliţionist al sclavi