Ministrul francez de Externe, Alain Juppé, se află într-o vizită de două zile în Tunisia, ţară aflată în plină tranziţie spre democraţie şi fragilizată în această perioadă din multe puncte de vedere, începând cu economia.
Întrebat ce aşteaptă Tunisia de la această vizită, liderul tunisian, Yadh Ben Achour, însărcinat cu pregătirea alegerilor legislative de pe 24 iulie, a declarat pentru ziarul Le Monde: "Dorim ca Franţa să-şi modifice atitudinea faţă de noi, atitudine care nu a fost până acum foarte strălucită. Multă vreme ni s-a spus că este preferabil să avem pâine fără libertate, dar de fapt nu am avut nici una şi nici alta. Acum însă vrem şi una şi alta".
Parisul vrea în orice caz să-i ajute pe tunisieni să realizeze principalele obiective pe care şi le-au propus şi încă într-o perioadă scurtă: relansarea economiei şi crearea unui stat de drept, pe fond de reală democraţie.
În materie de democraţie, dezbaterile sunt însă vehemente, pentru că fostelor cadre ale partidului unic condus de Ben Ali nu li se vor permite să participe la alegeri. Ceea ce… le apare unora ca o aberaţie, dat fiind că acest partid avea doar în urmă cu patru luni două milioane de aderenţi, într-o ţară cu zece milioane de locuitori.
Scrutinul de pe 24 iulie se anunţă deci pe cât de necesar, pe atât de dificil de organizat, cu atât mai mult cu cât operaţiunea va costa 20 de milioane de euro, într-un moment când Tunisia are multe alte urgenţe financiare.
Tunisienii consideră însă tot atât de urgentă judecarea fostului preşedinte şi privesc cu atenţie la ce se întâmplă în Egipt, unde Hosni Mubarak este deja în colimatorul justiţiei.
Cu fostul preşedinte Ben Ali, refugiat în Arabia Saudită, lucrurile s-ar putea să dureze însă şi să necesite o complicată procedură de extrădare.
Ministrul francez de Externe, Alain Juppé, se află într-o vizită de două z