Moneda nationala, o adevarata institutie, dar, cel mai important, un semn al emanciparii nationale, s-a aflat in buzunarele noastre mai bine de 140 de ani. Folosim leul zilnic, fiecare dupa posibilitati, dar cati dintre noi s-au gandit la istoria ce se afla in spatele lui?
Dreptul de a bate moneda a fost dintotdeauna privilegiul statelor independente. Toti marii domnitori romani, incepand cu Mircea cel Batran sau Stefan cel Mare si pana la Mihai Vitezul, au batut propriile monede. Acest drept a fost pierdut complet dupa intrarea voievodatelor romanesti sub influenta succesiva a otomanilor, austriecilor sau a rusilor. De exemplu, unul din capetele de acuzare formulate de otomani impotriva lui Constantin Brancoveanu a fost indrazneala sa de a bate o moneda cu efigia sa.
Talerul olandez in tarile romane
Insa istoria leului poate incepe cu Ioan al II-lea, domnitorul Moldovei intre 1561 si 1563, care vroia sa bata proprii sai taleri moldovenesti. Talerul era la acea vreme o moneda foarte populara si era folosita pe intreg continentul european si chiar si astazi, etimologic vorbind, unele monede isi trag obarsia din taler, spre exemplu dolarul.
Revenind la acei ani, talerii prezentau mai multe variatii in functie de tarile de unde proveneau, iar in statele romanesti era folosit predominant talerul olandez. Initiativa lui Ioan al II-lea de a crea o astfel de moneda autohtona esueaza, talerul de sorginte olandeza neputand fi inlocuit deoarece comerciantii il preferau pe cel din urma in tranzactiile lor.
Poate va intrebati de ce am adus in discutie talerul olandez si ce legatura are el cu moneda noastra nationala? Ei bine, talerul olandez are raspunsul la aceasta intrebare. Ce este interesant e faptul ca pe talerii olandezi era imprimata imaginea unui leu, simbolul national olandez si oamenii foloseau frecvent denumir