Fiecare zi din Săptămâna Patimilor este marcată, în tradiţia populară, de o serie de obiceiuri şi superstiţii de care teleormănenii ţin cont, ca să le meargă bine.În joia mare se vopsesc ouăle, vinerea nu se munceşte, iar sâmbăta se coc cozonacii.
Ultimele zile înainte de Sărbătoarea Învierii Domnului sunt marcate de o serie de obiceiuri de care teleormănenii, superstiţioşi din fire, ţin cont, mânaţi de credinţă şi de temeri. În fiecare seară din Săptămâna Patimilor, toţi creştinii participă la denii, slujbe specifice Paştelui. Joia Mare este ziua în care creştinii vopsesc ouăle şi merg la biserică să se spovedească. „Patru lucruri sunt prăznuite în Joia Mare: spălarea picioarelor apostolilor de către Hristos, Cina Domnească la care s-a instituit Taina Impărtăşaniei, rugăciunea din grădina Ghetsimani şi prinderea Domnului de către cei ce voiau sa-l ucidă”, ne-a spus Iuliana Cârnaru, purtător de cuvânt al Centrului Judeţean de Promovare şi Conservare a Culturii Tradiţionale Teleorman. Tot joia mare este marcată de o serie de supertiţii. “ Nu este bine să dormi în joia mare pentru că cine doarme în această zi va fi leneş tot anul. Dacă dorme o femeie va veni Joimăriţa, care o va face incapabilă de lucru tot anul. În această zi, în trecut, era termenul limită până la care femeile de la ţară, trebuiau să termine de tors cânepa”, a adăugat reprezentantul CJCPCT Teleorman.
Astă seară creştinii aprind focuri în curţi
O altă tradiţie legată de Joia Mare spune că de astăzi nu se mai mănâncă urzici. “ În popor se cheamă măritarea urizicilor, ceea ce înseamnă înflorirea lor şi încetarea ca şi consum alimentar”, a mai spus Iuliana Cârnaru.
Astă seară, creştinii obişnuiesc să aprindă focuri în curtea caselor, pentru ca morţii să se poată încălzi. “Focul din Joia Mare, se face aprinzând pentru fiecare mort câte o grămăjoară, dacă vreti sa fie şi e