J.R.R. Tolkien şi J.K. Rowling, cu toate că figurează în topul celor mai vânduţi autori ai tuturor timpurilor, au cunoscut în ultimul timp o regresie semnificativă la nivel de vânzări planetar. Probabil vor reveni, precum eternii fraţi Grimm, pentru că şi unii şi alţii au vocaţia longseller-urilor, adică a cărţilor cu respiraţie lungă, universală, cu teme neperisabile şi personaje care, pe lângă faptul că sunt fascinante, au băut cu toatele din şipul care aduce tinereţea fără bătrâneţe.
În materie de "tendinţe", cum se zice prin revistele glossy, altele sunt însă starurile care au început să se bulucească spre sufletul cititorilor de azi, cu precădere adolescenţi. Stephenie Meyer a dezlănţuit nebunia vampirilor cu "Twilight", Charlaine Harris a vibrat aceeaşi coardă a strigoilor în "Southern vampires", Patricia Briggs a ţinut-o langa cu seria vampirică "Mercy Thompson" şi tot aşa Laurell K. Hamilton cu "Anita Blake"; li s-au alăturat J.R. Ward, Molly Harper şi mulţi, mulţi alţii. Autori care au vândut camioane de cărţi (de ordinul milioanelor de exemplare), funcţionând cu cisterne întregi de sânge. După valul vampiric, a urmat cel al îngerilor şi nefilimilor. La pupitru, între alţii: Becca Fitzpatrick ("Hush-Hush") şi Danielle Trussoni ("Angelologia").
Un alt filon straşnic, care, în mod ciudat, nu a ajuns încă la publicul românesc (răsfăţat de altfel, cu volume ale aproape tuturor autorilor de bestselller-uri înainte pomeniţi), dar a făcut ravagii pe alte meridiane este cel aventurilor preistorice (he-he, Rahan...). Vedetă absolută, regină pe viaţă a genului: Jean Auel. O venerabilă doamnă (n. în 1936), care, între 1980 şi 2011, a publicat seria "The Earth's Children" (şase volume), din care a vândut, ţineţi-vă bine, 45 de milioane de exemplare. Ultimul (dar chiar ultimul, pentru că doamna Auel a anunţat oficial că închide urna aventurilor), tocmai a