Creşterea salariilor medii nete va fi depăşită în acest an de avansul preţurilor în nord-estul ţării, dar va devansa semnificativ media scumpirilor în centru, sud-est şi sud-vest. „Adevărul“ vă prezintă evoluţia salariului real (câştig minus inflaţie) din 2011 în fiecare judeţ, adică harta puterii de cumpărare realizată pe baza prognozelor oficiale.
După cum bine ştim cu toţii, puterea noastră de cumpărare scade dacă preţurile cresc mai mult decât veniturile şi creşte dacă avansul câştigurilor depăşeşte scumpirile. Statistic vorbind, acest indicator se numeşte salariu real, iar evoluţiile din ultimii doi ani arată că puterea noastră de cumpărare a scăzut dramatic, pentru că avansul preţurilor a fost mult mai mare decât al veniturilor.
Ce se va întâmpla în 2011? Pentru a răspunde la această întrebare vom compara evoluţia salariului mediu din fiecare judeţ, estimată de Comisia Naţională de Prognoză (CNP), cu evoluţia inflaţiei prognozate de FMI, BNR şi principalele bănci comerciale. Cea mai optimistă medie generală a acestor prognoze ar putea fi, pentru 2011, de 4,2%, rezultată dintr-un minim de 3,9% estimat de Banca Naţională şi un maxim de 4,5% estimat de economiştii băncilor comerciale.
Aşadar, având în vedere o posibilă inflaţie de 4,2%, observăm pe harta noastră că există mai multe judeţe în care, chiar dacă România va ieşi din criza economică, oamenii vor continua să piardă din puterea de cumpărare, salariul lor real ieşind pe minus şi în acest an. Pe de altă parte însă, avem şi judeţe în care veniturile vor creşte mult peste preţuri, astfel că oamenii vor simţi inclusiv în buzunar că am ieşit din criză.
Cea mai mare creştere a salariului real ar putea fi în judeţul Caraş Severin (+5%), iar cea mai mare scădere - în Neamţ (-1,2%). Creşteri semnificative ale puterii de cumpărare, de peste 2%, se mai pot înregistra în Arad, Buzău,