Aproximativ jumătate dintre români se declară îngrijoraţi sau foarte îngrijoraţi cu privire la posibilitatea unui incident nuclear în ţara noastră, iar 33% consideră că centrala atomică de la Cernavodă nu este protejată corespunzător împotriva accidentelor, potrivit unui sondaj realizat de CSOP pentru o cercetare internaţională a Gallup International Association despre efectele la nivelul percepţiei globale ale scurgerilor nucleare de la Fukushima, după cutremurul din Japonia. Sursa: Reuters
De asemenea, rezultatele sondajului CSOP publicat astăzi indică o scădere a opiniei favorabile a românilor asupra energiei nucleare. Dacă înainte de evenimentele din Japonia persoanele intervievate apreciau pozitiv acest tip de energie în proporţie de 52%, după scurgerile de la Fukushima ponderea persoanelor intervievate care apreciază pozitiv energia nucleară a scăzut la 41%. Astfel, rezultatele cercetării includ România în categoria ţărilor în care opinia majoritară în favoarea energiei nucleare s-a transformat în minoritate, alături de state ca Japonia, Canada, Olanda, Arabia Saudită, Tunisia.
Pe de altă parte, sondajul indică un optimism sporit al românilor cu privire la capacitatea de redresare a Japoniei. Dacă ponderea pesimiştilor ajunge la 27%, părerile optimiste sunt în jur de 71% (56% din români cred că Japonia îşi va reveni rapid, iar 15% cred că Japonia va reveni chiar mai puternică).
A scăzut nivelul de favorabilitate asupra energiei nucleare
În plus, cutremurul din Japonia şi evenimentele de la Fukushima au modificat substanţial opinia globală asupra energiei nucleare, nivelul de favorabilitate asupra energiei nucleare scăzând de la +25% la doar +6%.
Cu toate acestea, suporterii acestui tip de energie continuă să fie mai numeroşi decât opozanţii - 49% faţă de 43%. Cea mai drastică scădere a nivelului de favorabilitate s-a înregistrat în Japo