Parlamentul bulgar a adoptat ieri o lege prin care temperează dezvoltarea proiectelor solare şi eoliene pentru a evita suprasolicitarea reţelei învechite şi creşterea preţului la electricitate, transmite Reuters.
Legea modifică obligativitatea ca Guvernul să cumpere electricitate obţinută din surse regenerabile la preţuri fixe, ridicate, care a condus la apariţia unor proiecte de 6.000 de MW în total, cu mult peste capacitatea reţelei energetice din ţara vecină.
Potrivit Guvernului, Bulgaria are nevoie de numai 2.000 de MW de energie regenerabilă pentru a respecta angajamentele faţă de Uniunea Europeană, în condiţiile în care autorităţile de la Sofia şi-au asumat atingerea unei ponderi de 16% a energiei verzi în totalul consumului de electricitate din anul 2020.
Tariful energiei va fi stabilit la finalizarea proiectului
Totodată, un alt motiv invocat de Guvernul de la Sofia este faptul că energia eoliană şi cea solară sunt extrem de scumpe, tocmai din cauza subvenţiilor mari, iar preţul pentru populaţie ar fi crescut extrem de mult.
Noua lege prevede ca investitorii în proiecte de energie regenerabilă să plătească o taxă de conectare de 50.000 de leva (36.820 de dolari) pentru fiecare MW, la semnarea contractului de racord la reţea.
În plus, documentul stipulează ca preţul preferenţial să fie stabilit atunci când parcul eolian sau solar este finalizat şi nu la semnarea contractului preliminar, aşa cum era prevăzut în vechea legislaţie.
Noua lege reduce durata contractelor de achiziţie a energiei la preţuri preferenţiale de la 25 de ani la 20 pentru proiectele solare şi de la 15 ani la 12 ani în cazul celor eoliene.
Investitorii ameninţă cu retragerea
Mai multe asociaţii în domeniul energiei eoliene şi solare au criticat schimbările, afirmând că noile reglementări vor bloca dezvoltarea sectorul