Banca Naţională ar fi trebuit să spună dacă băncile româneşti au fost vinovate de situaţia din octombrie 2008, pentru că în urma acuzaţiilor de atunci au fost bănci comerciale care au suferit şi au fost afectate chiar destine umane, afirmă preşedintele CA al UniCredit Ţiriac, Dan Pascariu. "Au fost atunci nişte declaraţii foarte grave (din partea BNR - n.r.) la adresa unor bănci comerciale. Au fost afectate bănci despre care s-au făcut acuzaţii, şi de unde s-au retras ulterior resurse, dar au fost afectate şi destinele unor oameni. Ne aducem aminte de trezorieri care au fost obligaţi să părăsească băncile. Mă aşteptam ca BNR să lămurească dacă au fost bănci româneşti vinovate de un atac speculativ", a spus Pascariu la dezbaterea lucrării "Lichiditatea, atacul speculativ din octombrie 2008 şi reputaţia băncii centrale", prezentată la sediul BNR de Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului băncii centrale, citat de Mediafax.
În octombrie 2008, mai mulţi oficiali ai BNR au vorbit de o încercare de manipulare a pieţei din partea dealerilor băncilor, pe fondul atacului asupra leului declanşat atunci de investitorii străini şi au criticat aspru mai multe bănci comerciale româneşti. În urma acestui scandal, şeful trezoreriei UniCredit Ţiriac, Bogdan Mihoc, a părăsit banca, iar Lucian Isar şi-a pierdut poziţia de vicepreşedinte al Bancpost.
De asemenea, mai mulţi trezorieri au încetat să mai iasă public pentru a face comentarii pe marginea politicii monetare sau a perspectivelor macroeconomice.
Pascariu a adăugat că, în ciuda unui aparent succes al operaţiunii BNR, moneda naţională s-a depreciat trei luni mai târziu până la nivelul anticipat şi pentru octombrie 2008, iar dobânzile au continuat să fie înalte. "Sigur că ne putem preface că împăratul are haină, dar dacă dobânzile sunt în piaţă 40-50%, iar BNR spune: "Nu, cotaţiile până aici!", nu înseamnă