Nu-i aşa că vi s-a întâmplat să intraţi pe profilul de Facebook şi să faceţi schimb de replici cu amicii în timpul programului de lucru? Nu sunteţi singura persoană care face acest lucru. În unele ţări, însă, milioanele de fani ai reţelelor de socializare, care sunt şi angajaţi, se gândesc de două ori înainte de a accesa pagina personală. Motivul: cele câteva minute i-ar putea costa slujba, scrie publicaţia grecească GR Reporter.
De exemplu, Curtea din Atena a decretat că navigarea constantă pe reţelele sociale de pe internet poate afecta relaţia armonioasă dintre angajaţi şi angajatori.
Decizia Curţii a fost emisă în cazul unei foste angajate a unei companii aeriene care a depus o plângere împotriva fostului său angajator, care a concediat-o fără să-i acorde nicio compensaţie.
Potrivit instanţei, "păcatul" salariatei a fost că îşi vizita profilul de pe Facebook zilnic, în timpul programului de lucru. În consecinţă, Curtea a hotărât că decizia de concediere fără compensare financiară este în totalitate legală.
Alunga clienţii ca să stea pe Facebook
Potrivit conducerii companiei aeriene, comportamentul angajatei a încălcat termenii contractului de muncă. Ei se referă la un e-mail trimis tuturor salariaţilor, în decembrie 2008, prin care le-a interzis vizitarea reţelelor sociale pe internet.
În pofida interdicţiei, angajata a continuat să intre pe Facebook. Mai mult decât atât, au fost situaţii când femeia le spunea clienţilor să revină mai târziu, motivând că sistemul de rezervare a biletelor este temporar nefuncţional şi că nu putea să-i deservească. De fapt, ea voia să câştige mai mult timp pentru a sta pe net.
Femeia a fost angajată pe termen nedeterminat la compania aeriană în anul 1989. Atribuţiile sale includeau rezervarea locurilor în avion şi emiterea biletelor.
În luna mai