Doi reporteri ai New York Times, Clifford J. Levy şi Ellen Barry şi-au petrecut anul 2010 adunând dovezi despre corupţia şi nedreptăţile din sistemul de justiţie din Rusia. Pentru efortul lor, au fost răplătiţi cu premiul Pulitzer, cea mai importantă distincţie jurnalistică.
Într-o zi din toamna lui 2009, un tânăr poliţist din Novorosiisk şi-a pus uniforma şi a înregistrat două mesaje pentru Vladimir Putin, 13 minute cu totul. „Cum poate un poliţist să accepte mită?'' „Înţelegi încotro se îndreaptă această ţară?'' „Vorbeşti despre reducerea corupţiei. Spui că nu ar trebui să fie numai o crimă ci că ar trebui să fie imoral. Dar nu este deloc aşa. I-am spus şefului meu că poliţia este coruptă şi mi-a răspuns că nu se poate altfel. Nu mi-e frică să demisionez. Îţi voi spune numele meu. Sunt Dimovski Alexei Alexandrovici''. Cele două mesaje au fost încărcate pe YouTube şi au fost văzute de peste două milioane de vizitatori. „În sfârşit, un om din interiorul sistemului care îndrăznea să recunoscă deschis cultura corupţiei din rândurile poliţiei ruse - mita, mare sau mică, arestările ilegale pentru extorcarea de bani, tot felul de şefi de poliţie care îşi permit maşini scumpe şi vile pe un salariu modest'', scrie Cliff Levy.
Dar Dimovski Alexei Alexandrovici avea să plătească scump pentru îndrăzneala lui. Poliţistul de 32 de ani a fost imediat concediat, poliţia i-au percheziţionat casa, lui, rudelor şi prietenilor şi i-au chemat la interogatorii. În cursul unuia din raiduri, poliţiştii au încercat să îi planteze droguri, afirmă soţia sa care, la acea vreme era în a noua lună de sarcină. În ianuarie 2010, l-au arestat pentru abuz în serviciu, divulgarea secretelor de stat şi o fraudă de 800 de dolari. În închisoare, a fost ţinut în izolare iar procurorii au încercat să îl supună unor îndelungate examene psihiatrice. Pesemne, numai un nebun i s-ar adresa lui