Tot ce îţi trebuie pentru masa de Înviere găseşti în magazine. Singurul efort rămâne să scoţi banii din portofel. Aşa-numitele bunătăţi tradiţionale ne ajung pe masă fără prea mari eforturi. Pe cât de uşor e să faci rost de bucate, pe atât de tare se diluează spiritul sărbătorii.
Antoaneta Vasile are 29 de ani şi lucrează la un call center din Bucureşti. Şi anul acesta, ca şi anul trecut, va lucra până în ziua dinaintea Paştelui, aşa că nu are, spune ea, nicio şansă să gătească bucate tradiţionale, aşa cum face mama ei. „Am foarte puţin timp la dispoziţie, iar singurele zile libere în perioada asta sunt duminică, de Paşte, şi luni. Cred că voi merge la supermarket şi voi cumpăra, aşa cum fac de obicei, nişte piept de pui şi legume proaspete. Poate voi cumpăra şi nişte friptură de miel şi câteva feliuţe de drob, gata făcute", spune tânăra. Pentru ea, Paştele e o sărbătoare ca oricare alta de când s-a mutat în Bucureşti, în urmă cu 10 ani.
„Nu ştiu să fac cozonac. Anul trecut am încercat să fac unul, folosind o reţetă de pe internet, dar nu mi-a ieşit. Cred că voi cumpăra de la patiserie. Ouă nu mă complic să vopsesc; voi cumpăra 10 ouă roşii din magazin, ca să le aşez în living, pentru decor, lângă nişte ouă şi iepuraşi din ciocolată", mai spune femeia.
Prepararea bucatelor, în familie
Tot în Bucureşti locuieşte şi doamna Cojor, în vârstă de 80 de ani, pentru care pregătirile de Paşte sunt aproape mai sfinte ca sărbătoarea în sine. În fiecare an, fără nicio excepţie, femeia începe pregătirile cu o săptămână înainte. Primul pas: curăţenia. Nu mai are putere să se descurce singură - o ajută o nepoată, dar femeia ştie clar ce vrea. Casa trebuie să strălucească, de la covoare până la ultimul bibelou.
Cozonacul de la 4.00 dimineaţa
Urmează apoi pregătirile pentru masa de Paşte. Doamna Cojor cumpără mielul numai