Recent a fost adusă la cunoştinţa publicului din Suedia şi România depistarea unei frumoase colecţii de imagini ale însemnatului pionier român al fotografiei, Carol Pop de Szathmari (1812-1887). Descoperirea nu este tocmai nouă: acum 25 de ani, Dan Shafran - actualul director al Institutlui Cultural Român din Stockholm -, angajat ca bibliotecar la Bibiloteca Regală (Kungl. Biblioteket), a găsit, la cota 182 E 22, sub eticheta "Privelişti româneşti", o mapă de culoare roşie, care conţinea 30 de fotografii cu monumente şi peisaje din ţară.
Este uimitor faptul că aceasta nu se afla, cum ar fi fost normal, la Cabinetul de Stampe şi de Fotografii, ci într-un raft, alături de alte cărţi - poate acesta a fost motivul pentru care nu a atras atenţia mai dinainte cercetătorilor interesaţi de istoria fotografiei. Mapa avea pe copertă monograma prinţului Eugen, un mare colecţionar şi patron al artelor, care o donase bibliotecii în 1903.
Prinţul Eugen-Napoleon-Nicolas, duce de Nericie, era fiul cel mic al regelui Oscar II şi al reginei Sofia - mătuşă a reginei Elisabeta a României - şi frate al regelui Gustav V (1858-1950). Împrejurările în care a ajuns acest valoros portofoliu în posesia pasionatului prinţ suedez nu se cunosc. Sunt doar supoziţii privind un posibil cadou făcut de regele Carol I oaspeţilor săi, regele Oscar şi regina Sofia, când i-a avut în vizită la Castelul Peleş.
Şederea lor acolo a lăsat şi o amintire amuzantă, deşi nu tocmai plăcută pentru suveranii suedezi: într-o seară, târziu după cină, pe când se plimbau prin galeriile castelului şi admirau tablourile din colecţia regală fără a cunoaşte regulile de fier impuse de sobrul monarh al României, s-au pomenit, pe neaşteptate, în beznă. La orele 23.00, pentru ca toţi locatarii - fie ei de sânge regal, fie personal de serviciu - să beneficieze de orele necesare de somn şi să nu-şi piardă noapt