Femeile din Yemen se pregatesc sa-si asume un rol principal in cadrul protestelor anti-guvernamentale.
Atunci cand au inceput demonstratiile, in urma cu trei luni, multi analisti straini apreciau ca iesirile in strada ale yemenitilor urmau sa esueze, pentru ca - spre deosebire de Tunisia sau Egipt - opozitia nu ar reusi sa mobilizeze populatia pentru o participare masiva la demonstratii.
Intr-un reportaj realizat de BBC se arata insa ca cei 30 de ani de "domnie" a presedintelui Ali Abdullah Saleh a lasat urme atat de adanci, incat yemenitii nu s-au lasat pagubasi repede. Si, surprinzator, multe femei au ales sa protesteze cot la cot cu barbatii lor.
Alia, o tanara yemenita cu doi copii, povesteste, pentru agentia britanica de presa ca nu si-a dorit niciodata sa devina un activist pentru respectarea drepturilor omului. Insa in urma cu trei ani, cand sotul sau, Waleed, a disparut fara urma, a inceput o lupta cu autoritatile, pentru a-l gasi.
Intr-un final, l-a descoperit intr-o inchisoare, unde barbatul era batut si torturat pentru a recunoaste ca are legaturi cu rebelii shiiti din nordul tarii. Waleed inca isi asteapta procesul, iar Alia a inceput o campanie pentru apararea drepturilor detinutilor politici.
Cazul femeii nu este singular. Multe dintre reprezentantele sexului frumos care participa la demonstratii lupta pentru soti, frati sau alte rude arestate. Ceea ce este deosebit nu este faptul ca femeile din Yemen au ales sa sfideze traditiile, ci faptul ca barbatii au acceptat acest lucru.
Yemen: Fortele de securitate deschid focul asupra demonstrantilor
"Sotia, fiicele mele, surorile mele, toate sunt in strada. Femeile ocupa un rol important in istoria Yemenului si chiar as vota o femeie presedinte pentru tara mea", afirma unul dintre demonstranti.
Participar