Nu ar fi prima dată când ajungem pe meleagurile buzoiene şi, intrând în cuhniile gospodinelor de aici, luăm aminte la bucatele pe care ştiu a le pregăti. La Poliana Partal, în Sărata Monteoru, v-am invitat adeseori să fiţi oaspeţi... prin intermediul paginilor revistei noastre. Şi-am învăţat de la ea tainele babicului – cel despre care o legendă (neconfirmată, însă) spune că ar fi fost pe placul lui Napoleon – şi ale "puriceilor boiereşti" şi-ale altor mâncăruri care adună laolaltă gustul legumelor din câmpie cu cel al cărnurilor de oaie ori de porc din zonele deluroase ale Buzăului, toate "îmbăiate" în vinul cel parfumat de Pietroasele, loc unde aurul vechi al goţilor a intrat în legendă deodată cu aurul strugurilor.
Pentru că suntem în pragul Sărbătorilor Pascale, popasul nostru la "Casa cu Tei" din Sărata Monteoru s-a făcut cu un rost: să aflăm tainele cozonacului muntenesc. Şi noi, şi colega noastră de la TVR3 – Emilia Nicolaescu de la emisiunea "Ca la mama acasă" – ne-am bucurat de reîntâlnirea cu Poliana Partal şi am purces imediat la... frământatul cozonacilor. Că, de, nu se fac cât ai bate din palme, ci trebuie să asuzi, ca să-ţi iasă aluatul bun.
O reţetă delicioasă
Pentru început, să trecem în revistă ingredientele. Pentru patru cozonaci mari, pufoşi şi rumeiori, ai nevoie de: 2 kg de făină, 4 ouă şi 4 gălbenuşuri, 500 g zahăr, un litru lapte proaspăt, 15 linguri de ulei, 500 g de miez de nucă, stafide, rahat, cacao, esenţă de rom şi de vanilie, coajă rasă de lămâie şi portocală, bună dispoziţie. Ultimul ingredient este obligatoriu! Pentru maia îţi trebuie: drojdie proaspătă, un ou, puţin lapte călduţ, puţină făină. Pentru umplutură foloseşti: cele 4 albuşuri rămase, nucă pisată, cacao, zahăr, esenţe de rom şi vanilie, ca să iasă totul aromat. Câteva lucruri pe care e musai să le ştii: când se bat ouăle, se pune un vârf de cuţit d