Băncile susţin că apar primele semne de revenire a economiei şi se pregătesc să reia vânzarea de credite după aproape doi ani în care soldul finanţărilor a stagnat, primii clienţi vizaţi fiind companiile din industrie şi exportatorii. BNR anunţă însă că se pregăteşte să pună din nou piciorul pe frână, inclusiv prin măsuri de limitare a creditului în valută, pentru a contrabalansa eventualele excese. Bancherii au redus deja dobânzile la credite şi spun că vor ieftini în continuare finanţările deoarece au lichidităţi suficiente, dar că deocamdată aşteaptă revenirea cererii, care nu se resimte decât în mică măsură şi doar în anumite sectoare din economie. Clienţii individuali trec în continuare foarte greu pragul sucursalelor pentru a cere credite noi, astfel că pe acest segment bancherii se pregătesc pentru reluarea creditării cu oferte de refinanţare a datoriilor clienţilor concurenţei.
Bancherii ar putea să mai scadă din dobânzile la credite deoarece au lichidităţi suficiente, dar deocamdată aşteaptă revenirea cererii din partea clienţilor şi se pregătesc pentru reluarea creditării cu oferte de refinanţare a clienţilor de la concurenţă, este concluzia participanţilor la un seminar organizat de ZF în parteneriat cu Alpha Bank, casa de avocatură Salans şi compania de consultanţă Ensight.
"Sistemul bancar a reuşit să treacă de criză şi băncile îşi permit, cu lichidităţile pe care le deţin, să vină cu oferte de finanţare atractive. Nu cred că ascunde nimeni faptul că în acest moment facem credite de refinanţare, dar sper ca această perioadă de încălzire să se termine curând pentru că refinanţările nu ajută la reluarea creditării", a declarat Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi al CEC Bank.
Soldul creditelor acordate populaţiei şi companiilor a stagnat în ultimii doi ani, la circa 200 de miliarde de lei (49