O familie de patru persoane cheltuieşte pentru produsele pentru masa tradiţională de Paşte cel puţin 150 de lei. Produse tradiţionale vândute direct de producători se găsesc şi mâine la târgul organizat la Casa de Cultură a Sindicatelor.
Vezi aici GALERIE FOTO cu produsele vândute în târg
O familie de patru persoane cheltuie în medie 150 de lei pentru masa tradiţională de Paşte, dacă îşi face cumpărăturile direct de la producători. Zeci de comercianţi din Turulung, Bixad, Micula, Turţ, dar şi din Satu Mare şi-au expus marfa înainte de Paşte la Casa de Cultură a Sindicatelor. Pentru o familie de patru persoane, cumpărăturile pentru masa de Paşte includ 2 kg de carne de miel, 2 kilograme de şuncă, o pască de 900 de grame, o jumătate de kilogram de caş de oaie, jumătate de kilogram de roşii, două legături de ceapă verde, 10 ouă, 2 litri de vin şi unul de palincă.
Carnea vine de la Bixad şi Micula
La târgul de produse tradiţionale, cea mai mare şuncă de casă afumată cu rumeguş a venit de la Bixad. Preţul unui kilogram este de 25 de lei. Tot de la Bixad sunt şi cârnaţii de casă, la 20-25 de lei/kilogram, iar jambonul se vinde tot cu 20-25 de lei. „Şunca afumată cu rumeguş este o veche tradiţie în familia noastră. De peste 10 ani afumăm şuncă acasă, iar de când e târgul aducem şi la vânzare. Săptămâna aceasta am vândut trei bucăţi de câte 10 kg”, spunea Gheorghe Ciocan.
Anul acesta, mieii se vând în piaţa de Vechituri cu preţuri cuprinse între 12 şi 15 lei kilogramul. Comercianţii de la Micula, care aduc mieii în oraş, oferă şi caş de oaie şi brânză burduf la preţul de 24 de lei pe kilogram.
Tradiţional şi mai ieftin
Mariana Lipovai este una dintre clientele fidele ale târgului de produse tradiţionale de la Casa de Cultură. „La fiecare sfârşit de săptămână vin şi-mi cumpăr alimentele de bază de la târg. Acum, de Paşte, am cheltuit