Cei 20 de kilometri din jurul centralei nucleare de la Fukushima sunt declaraţi zonă interzisă, începând de joi, 21 aprilie. Obiectivul este ca persoanele evacuate să fie împiedicate să se întoarcă în regiune, existând riscuri mari pentru sănătate.
Corespondentul RFI la Tokyo, Frédéric Charles
Circa 80 de mii de localnici din zona centralei de la Fukushima au fost evacuaţi pe o rază de 20 de kilometri, la şase săptămâni după accidentul nuclear, provocat de cutremurul din 11 martie.
Premierul japonez, Naoto Kan a ales modelul elaborat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică după accidentul de la Cernobâl. Persoanele care încalcă interdicţia riscă o amendă. Aproximativ 50 de familii trăiesc în continuare în zona de evacuare, refuzând să plece. Fiecare familie refugiată are dreptul să desemneze un membru care să se întoarcă la domiciliu, pentru a-şi recupera din bunuri.
"Le-am cerut locuitorilor să nu intre în această zonă, în măsura în care există un risc enorm pentru securitate", spune purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yukio Edano.
Potrivit unor experţi independenţi, premierul Naoto Kan este constrâns de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică să impună această zonă de interdicţie, chiar dacă Agenţia are puţină putere asupra statelor membre.
Guvernul japonez subestimează nivelul radiaţiilor din zona respectivă. Agenţia estimează însă că radioactivitatea este suficient de ridicată pentru a justifica delimitarea unei zone de interdicţie.
Pe de altă parte, Guvernul japonez ar putea anunţa săptămâna viitoare un program de sprijin financiar pentru operatorul centralei de la Fukushima, Tokyo Electric Power Co (Tepco). Planul nu presupune însă naţionalizarea operatorului.
Cei 20 de kilometri din jurul centralei nucleare de la Fukushima sunt declaraţi zonă interzisă, începând de joi, 21 aprilie. Obiectivul