Românii anticipează noi majorări de impozite şi taxe, astfel încât aşteptările privind preţurile au crescut în martie, în timp ce guvernul este supus în continuare unei puternice presiuni internaţionale pentru reducerea deficitului bugetar, se arată într-un studiu realizat de GfK, potrivit NewsIn.
În România, indicatorul aşteptărilor privind preţurile, calculat de GfK, se situează, pentru primul trimestru din 2011, la 19,7 puncte. La mijlocul anului 2010, românii au avut de suportat o majorare cu cinci puncte procentuale a taxei pe valoarea adăugată. Urmare a controverselor pe această temă, aşteptările privind preţurile au crescut la 14 puncte în august. În perioada următoare, însă, indicatorul s-a calmat, iar până în ianuarie a scăzut la cota de -15,3 puncte.
În prezent, românii anticipează noi majorări de impozite şi de taxe, astfel încât aşteptările privind preţurile au crescut în martie cu 29,7 puncte. Guvernul român este supus în continuare unei puternice presiuni internaţionale pentru reducerea deficitului bugetar, având în vedere ajutoarele financiare ce i-au fost acordate de către Fondul Monetar Internaţional, Banca Centrală Europeană şi Uniunea Europeană. La aceasta se adaugă inflaţia, care actualmente se situează la nivelul de 6%, se arată în raportul GfK.
Starea de spirit a consumatorilor europeni este dominată actualmente în special de creşterea inflaţiei şi de cotele înalte ale datoriei publice. Aceasta este una din concluziile recentului studiu Europa Climate efectuat de GfK, care oferă o privire de ansamblu asupra evoluţiei aşteptărilor privind starea economică, preţurile şi veniturile, precum şi asupra disponibilităţii de cumpărare a consumatorilor din Austria, Bulgaria, Cehia, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Polonia, România şi Spania. Aceste zece ţări însumează circa 80% din populaţia totală a celor 27 state membre ale