Foto: Thinkstock Petreceţi Paştele împreună cu cei dragi: copii, părinţi, bunici, rude. Este recomandarea psihologului Ştefania D. Niţă, preşedintele Asociaţiei Române de Psihanaliză de Cuplu şi Familie.
Cel mai important beneficiu pe care ni-l aduce masa luată în familie este hrănirea sufletească. Ouăle roşii, pasca, drobul şi friptura de miel aflate pe masa de Paşte nu ne hrănesc doar din punct de vedere fiziologic, ci ne asigură şi hrana spirituală atunci când sunt împărţite cu cei dragi. "Hrana spirituală înseamnă a dărui şi a primi iubire, sentimente de bucurie, apropiere, căldură, pe care le resimţim de fiecare dată când se reuneşte toată familia", consideră Ştefania D. Niţă.
Dincolo de actul de a mânca împreună, sunt importante emoţiile, trăirile, starea de mulţumire, relaxarea, energia pozitivă pe care le resimţim când petrecem Paştele în familie. În opinia psihologului Ştefania D. Niţă, reunirea copiilor, părinţilor, bunicilor în jurul mesei de Paşte este şi un obicei prin care se păstrează şi se transmit tradiţiile, originile, cultura familiei.
Petrecerea Sărbătorilor Pascale în familie este, de asemenea, un prilej de a le vorbi copiilor despre semnificaţia Învierii Domnului, de a-i învăţa că mai presus de bomboanele de la Iepuraş, cozonac şi ouă roşii se află această semnificaţie. Pentru a nu-i dezamăgi, este bine să le oferim un cadou din partea Iepuraşului (creaţie a societăţii moderne), dar trebuie să le amintim adevărata însemnătate a Paştelui.
Masa în familie înseamnă un permanent schimb de opinii. Este unul dintre momentele în care membrii familiei comunică foarte mult. Iar de obicei în astfel de situaţii apar şi discuţii în contradictoriu. Dar la o masă specială, aşa cum este cea de Paşte, este bine să facem o convenţie cu cei dragi, astfel încât să nu deschidem discuţii despre subiecte sensibile ş