De aproape trei săptămâni autosanitarele răspund la mult mai multe solicitări chiar şi în cele mai îndepărtate zone ale judeţului.Activitatea Serviciului de Ambulanţă a fost îngreunată şi de faptul că trebuie aduşi la Buzău pacienţii care până acum erau trataţi la cele trei spitale desfiinţate, în condiţii de deficit de personal.
Lucru la foc continuu. Aşa poate fi descrisă o zi de muncă pe ambulanţele din Buzău după ce trei spitale din zonele rurale ale judeţului au fost desfiinţate începând cu 1 aprilie. Munca asiduă a început din prima zi a lunii când asistenţii de pe ambulanţă au fost nevoiţi să transporte pacienţii internaţi la Pârscov, Pătârlagele sau Vintilă Vodă la celelalte unităţi sanitare. De atunci solicitările autosanitare au crescut de la o zi la alta.
„De la începutul lunii au crescut solicitările cu peste 15%, iar volumul de muncă se măreşte de la zi la zi. În perioada sărbătorilor se lucrează într-un mod infernal pentru că oricum perioadele acestea sunt cunoscute cu suprasolicitări, iar acum ambulanţele sunt chemate să preia şi pacienţii din zonele de unde au dispărut spitalele", ne-a spus Ionuţ Stoicescu, asistent la Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SAJ).
Deficit de personal
Volumul mare de muncă de la Ambulanţă este cauzat şi de deficitul de personal cu care instituţia se confruntă de câţiva ani. „Noi mai avem nevoie de cinci ambulanţieri, cinci asistenţi şi câţiva medici. În prezent deţinem două ambulanţe tip C2 dotate la cel mai înalt standard pe care sunt şi medici, dar pe tură lucrează una singură de acest tip pentru că nu sunt suficienţi angajaţi. Dacă avem caz grav care trebuie transportat la Bucureşti, trebuie să plece medicul cu această ambulanţă şi astfel tot judeţul rămâne descoperit", a explicat Ionuţ Stoicescu.
În zona Râmnicu Sărat nicio ambulanţă nu are medic, iar cazurile din toate comunele