Cine a spus ca de Paste nu ne putem rasfata din plin cu bunatatile traditionale, fara a avea probleme digestive? Secretul consta in faptul ca trebuie sa acordam o atentie sporita alimentatiei in zilele de Sarbatoare, mai ales ca a fost o perioada lunga de post.
In plus, medicii ne sfatuiesc sa consumam fructe si legume si sa bem foarte multa apa. Cat despre kilogramele in plus, nici vorba de asa ceva daca pe langa o alimentatie sanatoasa nu uitam sa facem si un pic de miscare.
Am apelat la ajutorul unui specialist pentru a ne sfatui cum sa avem o masa sanatoasa de Paste si pentru a ne spune cat de sanatoase sunt carnea de miel si ouale, alimente specifice Sarbatorilor Pascale.
Medicul nutritionist Lygia Alexandrescu ne-a dezvaluit care sunt valorile nutritive importante pe care le consumam in aceste zile de sarbatoare, mai ales ca traditionalele meniuri preparate vor contine din abundenta carne de miel si oua.
Mielul si ouale, din punct de vedere nutritiv
La protap sau la cuptor, carnea de miel este o prezenta delicioasa a acestei perioade. Din punct de vedere nutritiv, carnea de miel este recomandata, intrucat ea contine o cantitate mare de proteine, vitamine si microelemente, a declarat pentru Ziare.com, medicul Lygia Alexandrescu.
Spre exemplu, intr-o portie de 100 de grame de carne de miel ne sunt furnizate o serie de substante nutritive care reprezinta doza zilnica recomandata unei persoane adulte sanatoase, precum vitamina B12, B6, B3, B2, B1, zinc, fier, magneziu, acid folic si proteine.
La fel si despre oua putem vorbi ca despre niste adevarate complexe energetice naturale, care trebuie consumate totusi cu masura. Din analiza unui ou de marime medie, 60 gr, rezulta 33,4 gr albus si 16,6 gr galbenus, care au urmatoarea compozitie: energie - 75 kcal, apa - 37,7ml, proteine - 6,25