Deşi la început ouăle eco s-au vândut „deosebit de prost“, Ioan Pop a continuat să investească în ferma sa din Lomb. Acum vinde în hipermarket şi face planeuri pentru producţia de carne de pui eco. „Adevărul de Seară“ publică în fiecare joi povestea unor produse autohtone pentru care clujenii traversează oraşul, stau la coadă sau se înscriu pe liste de aşteptare.
Ca să ajungi la ferma de găini a lui Ioan Pop de lângă livada Steluţa, din Lomb, îţi trebuie maşină solidă şi răbdare. Dar merită, măcar pentru corul de cotcodăceli mirate cu care te întâmpină cele peste 2.000 de roşcovane de la PopAvi. „Nu vă cunosc, de-asta fac gălăgie“, explică zâmbind proprietarul, care este în acelaşi timp electrician, îngrijitor, şofer sau chiar „femeie de serviciu“, după nevoi. PopAvi este a treia fermă de găini din România care a primit certificat pentru producţia de ouă ecologice. De altfel şi acum, după şapte ani, a rămas singura fermă de acest gen din Transilvania.
Trei ani de pregătiri
Înainte de a deveni agricultor, Ioan Pop a lucrat la fabrica de mobilă. După Revoluţie a început să crească pui, mai întâi pentru propriul consum, apoi şi pentru prieteni. „Până în 2004 am crescut pui la nivel mic, de 100 de bucăţi. Dar pentru că am văzut că tot mai mulţi se arată interesaţi de produsele eco , ne-am hotărât să înfiinţăm o fermă“, povesteşte el. De la vorbă până la faptă au trecut, însă, trei ani, în care Pop a făcut toate lucrările premergătoare deschiderii fermei: amanajarea căii de acces (de la drumul din Lomb până la ferma sa mai sunt aproximativ 850 de metri), alimentarea cu apă şi energie şi construirea adăposturilor. Primele găini, 1.800 de bucăţi „acreditate“, pe care le-a cumpărat din Ungaria, au ajuns la Lomb în septembrie 2007. Ioan Pop investise déjà în fermă 100.000 de dolari, o avere la vremea respectivă. „Am luat două credite şi ne-am consumat toate e