Nu contestă nimeni faptul că privitul la televizor este o modalitate simplă şi comodă de distracţie. Totuşi, ţine cont de faptul că, în exces, această activitate poate avea consecinţe nefaste asupra sănătăţii.
Un loc de frunte în topul preocupărilor românilor îl ocupă privitul la televizor, 90 la sută din aceştia petrecându-şi timpul liber în acest fel, arată un studiu realizat de Gfk România. Televizorul ocupă un loc central şi în preferinţele copiilor. Astfel, 98 la sută din ei urmăresc programe TV mai mult de trei ore pe zi. Iar specialiştii spun că, în cazul lor, mai mult de o oră şi jumătate petrecută zilnic în faţa televizorului afectează dezvoltarea fizică şi psihică. În plus, nici în cazul adulţilor efectele privitului excesiv la televizor nu sunt de neglijat.
Favorizează îmbolnăvirea inimii
Orele lungi petrecute în faţa televizorului înseamnă mai puţină activitate fizică. Iar sedentarismul asociat cu tendinţa de a ronţăi alimente nesănătoase atunci când urmărim programele TV duc în timp la obezitate, la hipertensiune arterială şi la boli de inimă. De altfel, un studiu american recent arată că persoanele care se uită mai mult de patru ore pe zi la televizor au o predispoziţie cu 80 la sută mai mare de a muri în urma unei boli de inimă, comparativ cu cele care alocă mai puţin de două ore zilnic emisiunilor TV.
Poate declanşa tulburări psihice
Depresia şi anxietatea fac şi ele parte dintre afecţiunile ce pot fi favorizate de privitul excesiv la televizor. Astfel, cercetătorii de la Colegiul Universitar din Londra, Marea Britanie, au observat că persoanele care utilizează acest mijloc de divertisment mai mult de patru ore pe zi suferă de probleme cu somnul, ceea ce creşte cu 80% riscul de apariţie a unor astfel de tulburări psihice. În plus, specialiştii spun că dependenţa de televizor poate afecta şi capacităţile cognitive