Prima misiune a Fondului Monetar Internaţional de evaluare a acordului preventiv încheiat cu România va veni în ţară pe 27 aprilie, urmând ca evaluarea să se încheie pe 9 mai, a declarat astăzi, Tonny Lybek, reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria. Sursa: Razvan Valcaneantu
"O misiune a FMI, condusă de Jeffrey Franks, va vizita Bucureştiul în perioada 27 aprilie - 9 mai, pentru prima evaluare a acordului preventiv stand-by. Misiunea va fi însoţită şi de echipe de la Comisia Europeană şi Banca Mondială", a spus Lybek, citat de Agerpres.
Oficialul a precizat că misiunea se va întâlni cu autorităţile române, dar şi cu reprezentanţii partidelor politice, ai sindicatelor, cu băncile, asociaţiile de afaceri, societatea civilă. Concluziile evaluării vor fi prezentate la sfârşitul vizitei, a precizat Lybek.
Noul acord cu FMI este de tip preventiv, pentru suma de aproximativ 3,6 miliarde de euro. Acordul va dura 24 de luni, urmând să se deruleze concomitent cu un nou acord preventiv cu Comisia Europeană, în valoare de 1,4 miliarde de euro, precum şi cu un împrumut de 0,4 miliarde de euro de la Banca Mondială.
În ce condiții pot fi utilizați banii
Fiind vorba despre un acord de tip preventiv, banii de la FMI pot fi traşi numai în cazul unei situaţii excepţionale, cum ar fi un atac asupra monedei naţionale declanşat de o criză în regiune, concretizat într-o pierdere masivă de rezerve şi de încredere, sau în cazul în care Trezoreria eşuează, în două - trei rânduri, să se finanţeze la costuri acceptabile.
În aceste condiţii, toată suma, de 3,6 miliarde euro, pe care Fondul o va pune la dispoziţia României prin noul acord de tip preventiv, va fi destinată Băncii Naţionale a României (BNR).
Acordul stabileşte un cadru şi o serie de ţinte în domenii precum energia, transporturile şi sănătatea.
Cre