In „lupta” dintre carte si ecran, a decis fiinta lenesa a omului. (Gabriel Liiceanu)
Ne intrebam daca lectura este amenintata de folosirea la scara tot mai larga a computerului. Consideram din capul locului ca vom vorbi despre lectura facultativa, facuta efectiv din placere (nu presa, nu bibliografie scolara sau profesionala).
Fiind facultativa, lectura presupune utilizarea timpului liber, chiar daca cititul are loc in tren, in autobuz, la coada, in pauze sau in recreatii, in timpul serviciului cand nu avem nimic de facut si nu ne vede seful, in timpul orelor de curs plictisitoare, seara dupa ce ne intoarcem de la serviciu sau de la scoala, in concedii sau in vacante.
Nu vorbim despre concurenta dintre a citi o carte si a face orice altceva, ci strict lectura vs. calcutor. Detine sau nu computerul si internetul suprematia in fata cartilor? Ii vom scoate din schema pe cei care nu folosesc calculatorul, fie ca citesc sau nu. Asadar luam in discutie problema celor care in mod normal ar citi, dar care nu o fac deoarece isi petrec timpul liber in fata monitorului.
Inainte de a analiza in ce masura cartea este sau nu marginalizata de calculator, trebuie sa ne intrebam care sunt diferentele esentiale dintre a citi si a folosi computerul. Voi face acest lucru pornind dinspre carte. La urma urmei, de ce citim?
Sa ne gandim la modul nostru de a intelege lumea din jur. Atunci cand ne gandim la cineva cunoscut, stim cine este acel cineva pe baza unei povestiri, nu a unui fapte sau imagini ale lui. In momentul in care am o simpatie fata de o persoana, un sentiment de ura, iubire etc., toate acestea au in spatele lor un story, un istoric despre care putem spune ca este literar, pentru ca sentimentele si memoria noastra nu au obiectivitate, ci semnificatii subiective.
Ii cunoastem si ii intelegem asadar pe ceilalti pe baza unei povesti si, da