Fost preşedinte al Crucii Roşii Române, de trei ori ministru al Sănătăţii, liberalul Ioan Costinescu s-a aflat de două ori în fruntea administraţiei bucureştene şi a reuşit să iniţieze proiecte pentru dezvoltarea oraşului care a început să se extindă tot mai mult.
SONDAJ Ce-au făcut cei 81 de primari pe care i-a avut Bucureștiul? Alege-l pe cel mai bun
Cine-a dărâmat Bucureștiul pentru a-l mulțumi pe dictator?
Cum a reuşit un general de cavalerie să rezolve problema traficului şi a locuinţelor sociale în Bucureşti?
Doctorul Ioan E.Costinescu(1871-1951) a fost un membru important al Partidului Liberal şi va fi ministru în mai multe rânduri, de trei ori aflându-se în fruntea Ministerului Sănătăţii.
La vârsta de 52 de ani, el ajunge primar al Capitalei, funcţie pe care o va avea timp de trei ani, în primul său mandat.
Ca primar, Costinescu a avut un rol important în electrificarea oraşului şi dezvoltarea reţelei de tramvaie electrice.
(foto: RATB)
Istoricii amintesc că în perioada a condus Capitala a avut loc şi primul campionat de box profesionist şi primul campionat de oină între cluburi.
Este şi o perioadă fructuoasă în care se va înfiinţa Fabrica de Încălţăminte Ursul SA, dar şi „Lăptăria oraşului”, deşi mai existau 120 de lăptării mai mici.
Povestea edilului care a inventat cea mai mare serbare populară din Capitală. Vezi cum se distrau bucureștenii acum 75 de ani!
Atunci a fost construit cartierul Andronache şi Balta Albă, cel de-al doilea după includerea în planul oraşului a satului Dudeşti-Cioplea.
Tot în timpul lui Costinescu este înfiinţat Institutul de Igienă şi Sănătate Publică, a scris Gheorghe Parusi în cartea sa "Cronologia Bucureştilor".
Generalul din timpul molimei de febră tifoidă din București. Vezi cum s-a luptat cu epidemia!
Ist