Polonia a demarat lupta împotriva birocraţiei din mediul de afaceri prin adoptarea unei legi care va limita barierele administrative şi va reduce semnificativ costurile pentru începerea unei afaceri, scrie Warsaw Business Journal.
Potrivit actului normativ care a fost promulgat în această săptămână de către preşedintele Bronislaw Komorowski şi care va intra în vigoare la 1 iulie 2011, birocraţia va fi limitată prin reducerea numărului de licenţe şi autorizaţii necesare deschiderii mai multor tipuri de afaceri. Totodată, procedurile prin care persoanele calificate în diverse profesii îşi pot începe o afacere pe cont propriu vor fi simplificate.
Concret, noile măsuri se traduc pentru oamenii de afaceri în mai puţine drumuri la instituţiile de stat şi evitarea cozilor la ghişee, dat fiind că una dintre reglementări prevede ca administratorii unei afaceri să poată elibera singuri aproximativ 200 de acte, pe care în prezent sunt nevoiţi să le solicite de la administraţiile de stat, în cadrul unui nou sistem de "auto-certificare".
O altă măsură prevede ca persoanele fizice autorizate să se poată transforma mai uşor în persoane juridice, mai exact în orice formă de societate comercială, inclusiv în societate cu răspundere limitată (SRL). Acestea nu sunt singurele modificări, dat fiind că legiuitorii polonezi au hotărât să reducă maximul de amendă care se poate da unei companii de la 10% la 3% din veniturile acesteia.
În Polonia companiile plătesc un impozit pe profit de 19%.
În România pentru a deschide cea mai simplă formă de business, şi anume o persoană fizică autorizată, sunt necesare cel puţin trei drumuri şi minimum opt acte, iar autorizarea afacerii se primeşte în aproximativ două săptămâni. Ziarul Financiar a iniţiat campania "debirocratizarea economiei" şi a prezentat la începutul acestei săptămâ