La finalul conferinţei de la Cluj-Napoca, am discutat cu dl prof. asoc. dr. Nicolae Calomfirescu, preşedintele AMSR, despre noutăţile manifestării din acest an, dar şi despre reuşitele şi provocările medicinii sexualităţii din Romania. (...)
La finalul conferinţei de la Cluj-Napoca, am discutat cu dl prof. asoc. dr. Nicolae Calomfirescu, preşedintele AMSR, despre noutăţile manifestării din acest an, dar şi despre reuşitele şi provocările medicinii sexualităţii din Romania. – Domnule profesor, care au fost coordonatele esenţiale ale celei de-a XI-a ediţii a Conferinţei Naţionale de Medicină a Sexualităţii?
– Intai de toate, această conferinţă, cu care păşim in al doilea deceniu de existenţă profesională, este prima care n-a avut o temă prestabilită, ceea ce a fost un experiment şi pentru noi. Am considerat benefic ca asociaţia noastră interdisciplinară şi nehegemonică să se elibereze de figuri impuse, aşa că am trecut la figuri libere, ceea ce a dat o libertate mai mare de contribuţie. Un subiect abordat pentru prima oară la AMSR a fost comunicarea medic–pacient pe probleme de sexualitate. Tot in premieră s-a vorbit despre algoritmul terapeutic in cazul indeciziei de gen la băieţi, cei care au modificări de identitate sexuală. L-am invitat special pe dl prof. dr. Juza Chen, din Israel, să vorbească despre scăderea dorinţei sexuale la femeie. Iar la această conferinţă, partea de psihologie, cea relaţională, de comunicare a primit mai multă atenţie, pentru că in relaţia medic–psiholog există momentan o prăpastie, iar noi dorim să incurajăm cooperarea, să creăm echipe. Preşedintele conferinţei din acest an, dl dr. Vasile Coca, a ţinut o prezentare deosebită, bazată pe o muncă de cercetare excepţională, despre disfuncţia erectilă ambientală, adică DE cauzată de tot ce ne inconjoară. Concluziile sunt dezastruoase, in fiecare secun